Sudut Khidmat Pengisian Jawatan Kosong

Sila Klik di link berikut untuk kemaskini Jawatan Kosong yang perlu diisi di Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP)

http://www.mppp.gov.my/web/guest/jawatan_kosong

Portal ADUAN RASMI Kerajaan Negeri Pulau Pinang (ePintas)

Sila layari di link berikut untuk Sebarang Aduan mengenai perkhidmatan di negeri Pulau Pinang . Klik di [SINI]


Media Terkini Pakatan Rakyat [klik pada logo untuk terus ke laman web]


Saya mengenali Anwar Ibrahim sejak 25 tahun yang lalu. Ketika itu Anwar adalah presiden Abim.

Apabila Anwar menyertai kerajaan, hubungan kami masih akrab. Setelah Anwar difitnah dan dipenjarakan, saya sering mendoakan agar beliau tabah dan tidak mengalah. Sekarang beliau adalah harapan kepada rakyat yang mencintai keadilan dan kemanan sejagat.

Saya minta tuan-tuan dan puan-puan agar bersama-sama Anwar Ibrahim untuk mengangkat martabat kemanusian yang meletakkan keadilan dan prinsip Islam sebagai asas perjuangan.”

- Prof. Dr. Yusuf Al-Qaradawi , 19 Disember 2009


Kami Arus Perjuangan ~ lagu rasmi KeADILan

Memori Reformasi ~ blogger SharpShooter..

selamatkan malaysia...

Tahniah MaT MonGGoL... 1ApCo

Tahniah MaT MonGGoL... 1ApCo

keADILan Untuk Semua...

keADILan Untuk Semua...

May 24, 2009

Allahyarham Paksu Will tidak pernah kalah pilihan raya ~ malaysiakini

Sekalung takziah buat semua pendokong PAS dan Pakatan Rakyat, terutama anggota keluarga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Manek Urai, Haji Ismail Yaacob.

Allahyarham yang lebih dikenali sebagai Paksu Will di kalangan berbagai pihak menghembuskan nafas terakhir 5.50 pagi Jumaat (22 Mei) di Hospital Raja Perempuan Zainab II, Kota Bharu.

Beliau dimasukkan ke hospital berkenaan sejak 26 April lalu, setelah dipindahkan dari Hospital Kuala Krai. Pada awalnya beliau mengadu sakit gout, sehingga sebelah kakinya terpaksa dipotong.

Rawatan susulan kemudiannya mendapati beliau turut menghadapi masalah jantung dan tekanan darah tinggi. Laporan media mengenai kematiannya mengaitkan ia dengan serangan jantung.

Pemergiannya itu sudah pasti amat dirasakan, terutama oleh parti dan rakyat Kelantan. Beliau disifatkan banyak pihak sebagai seorang yang senang ditemui, mudah digauli dan tidak lokek menghulurkan pertolongan.

Sifat itu diakui pelbagai pihak sebagai saham utama membolehkan Allahyarham memenangi Dun Manek Urai selama lima penggal. Namanya dikatakan sinonim dengan Dun berkenaan dan hampir tidak ada penduduk di kawasan berkenaan yang tidak kenal dengan Paksu Will.

Tempoh khidmat sepanjang itu bagaimana pun bukanlah rekod luar biasa bagi seorang wakil rakyat di negara kita. Di Kelantan sendiri ada beberapa pemimpin yang telah mencatatkan rekod kemenangan lebih lama sebagai wakil rakyat, sama ada di kerusi Dun atau Parlimen.

Antara yang termasyhur ialah bekas Yang Dipertua Agung PAS dan Pesuruhjaya Negeri Kelantan, Allahyarham Tan Sri Datuk (Dr) Mohd Asri Haji Muda. Beliau menjadi anggota Parlimen selama empat penggal, bermula di Pasir Puteh selama dua penggal (1959 dan 1964). Kemudian memenangi Parlimen Kota Bharu Hulu (1969) dan Parlimen Nilam Puri (1974).

Mohd Asri turut menjadi Adun Kelantan, juga selama empat penggal. Tiga penggal sebagai Adun Kota Bharu Tengah (1959, 1964 dan 1969) dan sepenggal di Kubang Kerian (1982). Mengambilkira tahun-tahun kemenangannya itu, tempoh khidmatnya sebagai wakil rakyat ialah selama lima penggal.

Tempoh khidmat lebih panjang dicatatkan Pesuruhjaya PAS Kelantan sekarang, Tuan Guru Dato� Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat. Beliau telah menjadi Ahli Parlimen selama lima penggal sebelum beralih menjadi Adun selama enam penggal, termasuk penggal sekarang.

Tuan Guru mula memenangi kerusi Parlimen menerusi Pilihan Raya Kecil Parlimen Kelantan Hilir pada 21 Oktober 1967. Pilihan raya itu diadakan ekoran kematian penyandangnya, juga dari PAS, Allahyarham Tuan Haji Ahmad Perai.

Pada pilihan raya 1969, Tuan Guru mengekalkan kerusi Parlimen Kelantan Hilir. Beliau kemudian menang di Parlimen Pengkalan Chepa selama tiga penggal berturut-turut pada 1974, 1978 dan 1982.

Bermula Pilihan Raya 1986, Tuan Guru menjadi Adun Semut Api. Beliau mengekalkannya pada 1990, sebelum Dun berkenaan ditukar nama kepada Chempaka bermula Pilihan Raya 1995. Kerusi itu kekal dimenangi Tuan Guru sehingga sekarang.

Meski pun tempoh khidmat kedua-dua pemimpin utama PAS itu amat memberangsangkan, rekod kemenangan mereka tidak sempurna. Mereka pernah kalah dalam pilihan raya. Mohd Asri kalah pada 1978 di Parlimen Padang Terap dan Parlimen Nilam Puri (1982).

Tuan Guru Nik Abdul Aziz pula pernah kalah tipis di Parlimen Bachok pada 1986.

Setakat ini rekod sebagai pemimpin politik yang tidak pernah kalah dalam pilihan raya dipegang oleh Allahyarham Ustaz Nik Abdullah Arshad atau Pak Nik Lah. Beliau menjadi wakil rakyat selama tujuh penggal berturut-turut. Lima penggal sebagai Adun dan dua penggal sebagai Ahli Parlimen.

Pak Nik Lah menjadi Adun Kota Bharu Pantai selama tiga penggal, iaitu pada1959, 1964 dan 1969. Beliau kemudian menjadi Adun Sering selama dua penggal pada 1974 dan 1978.

Dua penggal berikutnya (1986 dan 1990), Pak Nik Lah menjadi menang di Parlimen Pengkalan Chepa. Bermula pilihan raya 1995, beliau tidak bertanding dan kerusi beliau diambil alih oleh anaknya, Datuk Ustaz Mohd Amar Nik Abdullah.

Seorang lagi pemimpin yang tidak pernah kalah sepanjang penyertaannya dalam pilihan raya ialah Datuk Ustaz Omar Mohamad. Beliau telah menjadi Adun Perupok selama enam penggal berturut-turut bermula penggal 1986 dan masih kekal hingga kini.

Meski pun tempoh khidmat Allahyarham Paksu Will tidak menyamai beberapa pemimpin lain, rekod tanpa kalahnya juga suatu yang amat mengagumkan. Apatah lagi ia dicapai tidak secara berturut.

Paksu Will mula memenangi kerusi Dun Manek Urai pada Pilihan Raya 1986. Beliau mengalahkan calon Barisan Nasional (BN), Datuk Wan Zaid Wan Abdullah dengan majoriti 594 undi. Paksu Will memperolehi 3650 undi berbanding Wan Zaid yang mendpat 3056 undi.

Tahun 1990 adalah tahun 'sapu bersih' bagi PAS dan Parti Semangat 46 di Kelantan, yang bergabung membentuk Angkatan Perpaduan Ummah (APU). Paksu Will turut mengekalkan kemenangan di Manek Urai dengan majoriti lebih besar.

Kemenangan selesa itu dikecapinya dalam dua pilihan raya berikutnya, sebelum mengambil keputusan tidak bertanding pada 2004 lalu.

Kebetulan pula pilihan raya itu bukanlah pusingan yang baik bagi PAS di seluruh negara. Di Kelantan sendiri kerajaan PAS nyaris-nyaris tumbang. Ia kekal dengan kelebihan hanya tiga kerusi, termasuk satu kerusi dimenangi calonnya dengan kelebihan hanya dua undi.

Nasib juga tidak menyelebahi calon PAS yang menggantikan Paksu Will di Manek Urai. Beliau turut kecundang dengan majoriti sangat tipis, iaitu hanya 53 undi.

Ekoran itu, ada cakap-cakap yang mensabitkan kekalahan itu dengan pengunduran Paksu Will. Bahkan ada yang berkata, kalaulah Paksu Will yang bertanding ketika itu, adat katanya kerusi Manek Urai masih kekal milik PAS.

Barangkali di atas keyakinan itu PAS Kelantan menampilkan semula Paksu Will dalam pilihan raya lalu. Suratan atau kebetulan, beliau membuktikan kekuatan pengaruh peribadinya masih kuat dan berjaya merampas semula kerusi berkenaan dari tangan BN.

Di atas fakta itu, kehilangan Paksu Will akan dikenang, bukan sahaja sebagai seorang wakil rakyat yang mempunyai rekod tidak pernah kalah, bahkan juga sebagai seorang pemimpin yang berupaya mengembalikan semula kerusi Manek Urai kepada partinya.

Semoga Allah merahmati rohnya dan menempatkan beliau di kalangan hamba-hambaNya yang terpilih. Al-Fatihah! - mks._

sumber dari harakahdaily. 


1 comment:

Haby said...

Salam Semua..,
Al Fatihah....

Ucapan takhziah kepada keluarga ,semoga Rohnya diRahmati dan di tempatkan bersama para "Shuhada" dan para alimin.....amin ya rabbal alamin.

Related Posts with Thumbnails